Karfiolos-mazsolás spagetti, és mindez olaszul

Folytatódik nagy sikerrel indított szezonális, “lesajnált zöldségeink nem is hinnéd, hogy olasz verzióban” – című sorozatunk. Két céllal: az egyik, hogy megismerjük az olasz konyha paradicsom-pizza vonalán túli végtelen és izgalmas világát, és hogy ne paradicsomot és cukkinit vegyünk a zöldségesnél, mikor azok drágák, íztelenek és a választásuk nem is igazán fenntartható. Helyette vegyünk szezonális zöldségeket, mint a kelkáposzta, amit múlt héten rizzsel főztünk, vagy most a karfiol, ami eddigi legizgalmasabb formáját találta meg.

Jóllehet én eddig is imádtam, főleg sütve, de most ebben a formájában főzve is fenomenális. Olyan ez a fogás, mintha Ottolenghi és Sophia Loren kissé becsiccsentve főzött volna együtt úgy, hogy találomra kapkodták le a polcról hozzá az alapanyagokat.

A dolog persze nem véletlen: ez a karfiolos tészta szicíliai, ez pedig, ugye, a csizma legdélibb csücske, ezért itt található meg a legtöbb közel-keleti hatás, sokak szerint magát a tésztát is az arabok hozták Itáliába. A karfiolos tésztáknak többféle verziója létezik, sok készül pancettával, más szardellával, olívabogyóval, vagy paradicsommal. Én Váncsa István Lakoma sorozatának Itália epizódjában bukkantam rá egy verzióra, majd szokás szerint elég sok mindent másképp készítettem el benne. Így is csodás lett, sós, édes, laktató, de full vegán, tehát mégis könnyű. Ráadásul elég gyors is, 20 perc alatt kész van. Először főztem, de biztosan nem utoljára.

Karfiolos tészta szicíliai módon

Alapanyagok (2 nagyon bőséges adag):

  • egy kis fej karfiol
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • 7 darab olajban eltett aszalt paradicsom (eredetileg szardella filé)
  • egy nagy marék mazsola
  • egy nagy marék mandula (eredetileg fenyőmag)
  • 200 gramm tészta
  • tetejére parmezán/pecorino

A karfiolt rózsáira szedem, egy lábasban sok vizet forralok, megsózom. Beleteszem a karfiolt és puhára főzöm. A rózsákat kihalászom egy szűrőkanállal, vigyázat, nem szabad leszűrni, mert a főzővízben készítjük el a tésztát. Beledobom a vízbe a spagettit, ami lehetne bármilyen más durumtészta is.

Amíg fő, apróra vágok egy vöröshagymát, és az aszalt paradicsommal, és annak kevés olajával együtt puhára párolom, hozzáadom a karfiolt, a mazsolát, a durvára vágott mandulát. Kevergetem, és hagyom picit összetörni. Egészen addig pirítgatom alacsony lángon, míg a tészta meg nem fő. Leszűröm, és a serpenyő tartalmához forgatom. Azonnal tálalom, sok sajttal a tetején.

Hol ronthatom el?

  • Ezt az ételt nehéz elrontani, hiszen az se baj, ha a karfiol szétfő.
  • A tészta azért tényleg jobb, ha al dente marad.
  • A recept jól variálható: szardellával, olajbogyóval vagy pancettával is készíthető.