Miből készül a recept? Önleleplező bejegyzés, melyben szilvalekváros-töpörtyűs csiga is rejlik

Az utóbbi évtizedekben az internet megtelt receptekkel és gasztrotartalommal, ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük, vagy meg tudja állapítani egy-egy leírásból, vajon működni fog-e, ha pontosan követi. Ahhoz, hogy ránézésre meg tudjuk mondani egy alapanyaglistáról és egy útmutatásról, hogy lesz-e belőle valódi étel, kell húsz év konyhai rutin, vagy, mint az esetemben, tíz év mindennapi főzés, plusz ugyanennyi receptírás-és olvasás, de mindenekfelett tesztelés.

De vajon miért olyan sok a nem használható recept a neten?

Receptet írni egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Vegyük elsőnek Horváth Ilonát, ezt adják a szülők a gyerek kezébe, mikor elköltözik otthonról: de mit kezd az olyan utasításokkal, mint “habarjuk be” vagy “dinszteljük” pár percig? Vagy azzal, hogy körülbelül? Ő nyilván olyanoknak írt, akik már ismerték az alapokat. Ám a netes receptekkel nagyobb a baj: ha az eredeti idegen nyelvű, akkor rosszul fordítják, vagy jól, de nem jó mértékegységekkel. Még problémásabb, ha változtattak valamit az eredetin, de már nem emlékeznek pontosan, min, mennyit. Hiába, a főzés intuitív, szenvedélyes dolog.

Ezért is olyan jó műfaj a lelkiismeretes (tehát nem füllentő) gasztroblog, az, hogy az ételek elkészítéséhez kapcsolódik a főzés körülményeinek története is: milyen receptekből indultam ki, miért tettem bele ezt vagy azt, miért pirítottam párolás helyett, miért szórtam rá a végén sajtot, stb. Bizalmat ad és könnyebb elképzelni: igen, ezt így én is meg tudom csinálni. Azért írom, hogy lelkiismeretes, mert az se jó, ha az eredeti recept változatlan átiratát adjuk elő saját leleményként, vagy úgy teszünk, mintha az egész a fejünkből pattant volna elő. Pont a kulcs, a bizalom vész el.

Mert receptje már senkinek nincs, minden ételt leírtak. Ugyanakkor az is valami, ha megtalálunk egy működő eljárást, még jobb, ha valamit hozzá is teszünk, ha pedig mindezt le ís tudjuk írni úgy, hogy azt más is érteni, követni tudja majd, az kifejezetten ritkaság. Szóval ezért nincs nekem receptem, csak naplózom az életüket, hogyan változnak, formálódnak alkalomról alkalomra.

Mutatom, ez nálam hogyan néz ki:

  1. Inspiráció: Limara, aki a péksütemények és kenyerek abszolút csúcsa itthon, posztolt egy töpörtyűs- szilvalekváros csigát.
  2. Motiváció: maradékmentés. A receptet lementettem, mert nagyon szeretek minden sós-édes kombinációt, ráadásul volt egy adag ajándék töpörtyűnk a hűtőben, amit el kellett használni valahogy. Ráadásul Limara egyike annak a néhány bloggernek, akiben vakon bízom.
  3. Nekiálltam, de mindenen már a tészta összeállításánál módosítottam, több teljes kiőrlésű lisztet használtam, víz helyett tejet, olaj helyett zsírt használtam a tésztához, és hosszabban hűtöttem a hajtogatás után, mert nagyon lágynak éreztem a tölteléket.
  4. A hajtogatás leírását nem értettem, ezért úgy hajtogattam, ahogy a leveles tésztát szoktam. A kenés, tekerés művelete előtt újrahajtogattam az egészet, hogy még levelesebb legyen.
  5. A végeredmény jó lett, de legközelebb csomó mindent másképp csinálnék.
    a, A töpörtyű, amit használtam, nem igazán volt sós, ezért valószínűleg több sót kellett volna tennem a tésztába, Limarának nyilván sósabb volt a töpörtyűje. Így nem volt elég ütős a sós-édes kontraszt.
    b., Még magasabb hőfokon, tovább sütném, hogy ropogósabb legyen.

Szóval így indul egy munka folyamat, és legközelebb újra változik valami, aztán megint. A recept annyira sokat alakult készítés közben, hogy már alig hasonlít az eredetire, mégsem mondanám rá, hogy az enyém.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s